Vi er tre “helfrelste” damer som ønsket oss en “annerledes” ferie fra stressende jobber, hjem og husarbeid. Tenk å sitte på hesteryggen og skue utover praktfulle fjell eller ligge på ryggen under rasten og se opp i skyene – pg alt er helt stille bortsett fra lyden av gomlende hester. Et sted der du bare har ansvar for deg selv og hesten, og Torgeir og Odd ordner resten. Hvor kan du oppleve det?
Vi studerte annonser og ble fristet av å oppleve Jotunheimen til hest. Vi grep sjansen og meldte oss på Fjellrittet.
Mottakelsen på Beitostølen innfridde allerede forventningene om en opplevelsesrik ferie. Det kriblet vel litt i magen hos alle, da Torgeir fortalte om Leirungsdalen og at skulle sove i lavo eller under åpen himmel i to netter! Hvordan klarer damer seg i 3 dager uten dusj, speil – og do!? og hva pakker man i saltaskene. Dette er villmarksliv i ordets rette forstand. Leirungsdalen er en fantastisk opplevelse. Bratte snøkledde fjell som favner om deg, og ei brusende vill elv som møter deg ved dalens begynnelse. Alt opplevd fra hesteryggen.
Maten smaker alltid godt, selv om du ikke er verken nygredd eller parfymert! Å innta lunsjen tilbakelent i lyngen, ved et sprakende bål og hvile slitne og ømme muskeler. For ømme muskler må du regne med selv om du er en godt trent rytter og hestene er godlynte og flinke til å ta seg fram i terrenget. etter dager i villmarken må vi allikevel medgi at dusj og badstue på Bessheim med påfølgende 3-retters middag heller ikke er å forakte.
Et lite utdrag av hva du kan oppleve på Fjellrittet.
Og hva er så spesielt med ei slik ferieuke? Er det fjellet, hestene, frisk luft, trivelige folk, variasjon eller er det rett og slett det å oppleve at tiden “står stille” og du har tid og ro til å ta vare på øyeblikket? Få fart på fjellferien!
Ponniekspressen kommer farende. Krigshylene fra hesteryggen kunne raskt fått tankene over til det ville vesten. Hadde det ikke vært for at utsikten er så norsk som noen. Jotunheimen ligger bak oss, og Vinstervann foran oss. Snøflekkene i hellingene ligger fra i fjor.
Tekst og foto: Lill-Torunn Kilde
Foran rir Torgeir Svalesen, som er leder for Fjellrittet. Etter ham følger fem skravlebøtter i alderen 11 til 13 år. Torgeir gir tegn til trav- og gjengen setter av gårde langs grusveien. På stølene står kuene og ser langt etter oss.
Det er andre dagen av Fjellrittet. Ungdommene er blitt varme i trøya.
– Så du hvordan hesten min løp da du kom opp på siden? spør Ina (11) og snur seg nesten bak fram på islandshesten.
Jentene kvakler av oppstemthet. I dag er vi delt inn i fire grupper, og foreldrene fikk selvfølgelig ikke være med i ponniekspressen. Gamle damer på noen og tretti får pent holde seg lengre bakover i rekka. Men Torgeir rir først og passer på at farten ikke blir for stor.