Ponniekspressen kommer farende. Krigshylene fra hesteryggen kunne raskt fått tankene over til det ville vesten. Hadde det ikke vært for at utsikten er så norsk som noen. Jotunheimen ligger bak oss, og Vinstervann foran oss. Snøflekkene i hellingene ligger fra i fjor.
Tekst og foto: Lill-Torunn Kilde
Foran rir Torgeir Svalesen, som er leder for Fjellrittet. Etter ham følger fem skravlebøtter i alderen 11 til 13 år. Torgeir gir tegn til trav- og gjengen setter av gårde langs grusveien. På stølene står kuene og ser langt etter oss.
Det er andre dagen av Fjellrittet. Ungdommene er blitt varme i trøya.
– Så du hvordan hesten min løp da du kom opp på siden? spør Ina (11) og snur seg nesten bak fram på islandshesten.
Jentene kvakler av oppstemthet. I dag er vi delt inn i fire grupper, og foreldrene fikk selvfølgelig ikke være med i ponniekspressen. Gamle damer på noen og tretti får pent holde seg lengre bakover i rekka. Men Torgeir rir først og passer på at farten ikke blir for stor.
Fysisk ferie
 Vi startet på Beitostølen i går. Der ble vi servert middag i Gydas Hall, et langhus bygget etter mønster fra vikingetiden. Så fikk vi utdelt hester etter ferdigheter og ønsker. For å delta på Fjellrittet må du kunne beherske en hest i trav og galopp, og klare å sale opp hesten din selv.
– Du bør også vite litt om hva fjellet har å by på, både av vær og andre forhold, sier Torgeir Svalesen. – Turene passer for folk som er glad i dyr og natur, og som liker ferie med fysisk aktivitet og hyggelig atmosfære. Dette er en veldig uhøytidelig ferie, som er fri for snobberi, sier han.
Hesteferie
Turene med Fjellrittet går hele sommeren, og består av ukesturer, helgeturer og firedagersturer. Alle starter og slutter på Beitostølen. Vi er med på en fire dagers tur, sammen med tjuefem andre. Halvparten av deltakerne har vært med på Fjellrittet før. Noen har med seg barna sine, andre har med seg foreldrene sine. For på ridetur er det ikke en selvfølge at det er foreldrene som har mest å lære bort.